Indrukwekkende Holocaust Memorial Day

  maandag 27 januari 2020
Vanavond herdachten we voor het eerst de slachtoffers uit de tweede wereldoorlog met Holocaust Memorial Day. Het werd een indrukwekkende bijeenkomst!

Stille lichtjestocht

Veel kinderen uit de groepen 7 en 8 van vele basisscholen uit Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Gemonde, Berlicum en Middelrode liepen mee in een stille lichtjestocht vanuit de Meander naar de Stolperstein van Grete Sara Spitzer. Daar werd stil gestaan bij alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het feit dat wij al 75 jaar in vrijheid mogen leven.

Speeches (kinder)burgemeester

Zowel de burgemeester Han Looijen als kinderburgemeester Madelief Houtman hielden een indrukwekkend verhaal over de slachtoffers en over de vrijheid. Het verhaal van Madelief willen we u niet onthouden en luidde als volgt:

Herdenking Holocaust 2020

We herdenken vandaag dat er in de tweede wereldoorlog miljoenen onschuldige Joden zijn vermoord. In ons land is er gelukkig geen oorlog, dus is het soms lastig om je voor te stellen hoe groot de angst en onzekerheid voor de Joden is geweest. Dat je opeens niet meer in een park of dierentuin mag komen, of dat je een opvallende gele Jodenster moet dragen of dat je vader opeens ontslagen wordt, enkel én alleen omdat je Jood bent.

Daarom vind ik het belangrijk dat deze herdenkingsdag is ingevoerd. Steeds minder ouderen kunnen het verhaal van de oorlog en de jodenvervolging vertellen. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat er nog weinig ouderen zijn die het hebben meegemaakt. Op deze manier wordt het verhaal wel steeds doorverteld.

Mijn oma heeft de oorlog ook meegemaakt. Zij was 8 jaar toen de oorlog eindigde. Ze heeft gezien dat er huiszoekingen en jodenvervolgingen in de straat werden gehouden en ze heeft vele luchtgevechten gehoord. Nog jarenlang heeft ze gedroomd over vliegtuigen die uit de lucht werden geschoten. Zo’n invloed heeft dat op haar gehad. Mijn oma heeft de oorlog meegemaakt, maar was zelf geen slachtoffer. Hoe erg moet het zijn geweest voor de Joodse kinderen. Zij werden vervolgd en buitengesloten en werden soms gescheiden van hun ouders.

Gelukkig is er in ons land geen oorlog en kunnen we in alle vrijheid leven zonder beperkingen. Wij kunnen zelfs mensen uit een ander land hier een veilige woonplek in de gemeente geven. Ook in mijn eigen omgeving zijn er kinderen die gevlucht zijn uit een land in oorlog. Voor mij maakt het niet uit waar iemand vandaan komt, of welke achtergrond hij of zij heeft. We zijn allemaal gelijk.

Ik vind het als Kinderburgemeester belangrijk dat iedereen mee mag doen, dat iedereen gelijk is en dat we niemand buitensluiten.
Laten we lief zijn voor elkaar, elkaar respecteren zoals we zijn en open staan voor ideeën van anderen. Dan voorkomen we ruzie en oorlog.
Ik wens dat alle kinderen in vrijheid kunnen opgroeien, zonder angst en zonder onzekerheid.

Madelief Houtman
Kinderburgemeester gemeente Sint-Michielsgestel

Alle aanwezigen bedankt voor uw komst!